Du är välkommen på tvångsfika!

”Det är en hemskt genial bok.” skrev Thomas Millroth i Nya Upplagan, augusti 2012.

”I Nu blir det tvångsfika! visar de nötta fraserna på just hur urvattnade och förtvivlade våra försök till samtal med varandra kan vara. Och precis som en bra bilderbok går det att plocka fram den gång på gång för att återupptäcka och spegla sig i.”
Ur Dagens bok, Anna Carlén 11/2 2012

”Boken vill förmedla känslor och situationer som både är välbekanta och surrealistiska, som den fjättrande kärleken, separationsångesten och, som titeln anspelar på, det sociala tvånget.”
Ur Btj-häfte 2012:7, Malin Liedberg

Texter av Fredrik Carlsson (filmare mm) och teckningar av Maja Fjällbäck (illustratör,filmare mm).

Köp boken i Stockholm, Göteborg eller Falun (fler tillkommer). Eller beställ på Adlibris eller via oss. (Boken finns även på Förlagssystem som enbart distribuerar till bokaffärer och kan beställas via BTJ till bibliotek.)

Vad är det för bok?

Fredrik Carlsson: Det är en liten fyrkantig bok (17 x 16 cm). Den är påkostad med hård pärm och trådbunden. Det är svartvita teckningar och korta texter. Bokens utseende är inspirerat av bilderböcker för barn. Vi gillar böcker när bilderna är talande. Texterna bottnar i något vardagligt men är också oväntade och fantasifulla. Jag fick idén till boken hösten 2006 och ringde då Maja och frågade om hon ville göra några illustrationer. (Boken är på 48 sidor plus omslag.)
Maja Fjällbäck: Det övergripande temat i boken är relationer, det gestaltas i form av olika nedslag i denna svåra konst att förhålla sig till sina nära, eller de man önskar vore nära, eller de som är för nära…
Fredrik: Vi beskriver Sverige, uppväxt, livet, stämningar, dråpligheter, pinsamhetskänslor. Det jobbiga och det fina. Att vara ung och ha en hel lördag på ett fik. Vara singel och börja bli ett par. Boken har för övrigt likheter med t ex illustratörer som Nina Hemmingsson, Jan Stenmark, och popgruppen bob hund.

Hur har vi samarbetat?
Maja: Texterna fångade mig, de var så enkla och vardagliga, som tankar man kan ha. Efter ett tag blev meningarna symboliska och olika metaforer visade sig och det fanns öppningar mellan orden, där bilder lätt kunde växa fram. Sen började egna bilder ta form som krävde nya texter. Det känns stort att få se detta ”samtal” mellan ord och bild förverkligat i bokform, redo att kastas ut bland andra människor.
Fredrik: Jag ringde upp Maja och läste upp fem texter och då fick hon välja ut tre att illustrera. Och så höll vi på så… Ibland gjorde hon flera bilder till en och samma text, så då fick jag hitta på nya texterna till dessa bilder.

Kommer vi att göra fler böcker ihop?
Maja: Såklart!
Fredrik: Man vet aldrig.

Vilka vi är…
Fredrik: Jag jobbar för övrigt med film. Gjorde en dokumentärfilm i våras som fick en del uppmärksamhet (”Ockupanterna” produktion Ordfront TV). Också gjort en del webbreportage. Bl a varit regiassistent åt filmregissören Roy Andersson. Jag har skrivit olika texter sen högstadietiden; musikrecensioner i mindre tidningar, låttexter, mm. För övrigt är jag uppväxt i Kungälv och bor i Stockholm.
Maja: Jag jobbar också med film, men med animation. Gjort flertal kortfilmer, varav bland annat en turnerat i Sverige. Har flera animation och illustrationsprojekt på gång. Min hemsida är http://majafjällbäck.se/

Boken är formgiven av Birgitta Adolfsson. Utbildad i Grafisk design och illustration vid Konstfack. http://illustratorcentrum.se/medlem/birgitta-adolfsson

Foto Förlaget Martin Wikström / Foto Författarna Frida Paus